MasoSine Certa 250 - pompa poprawiła jakość produktów mleczarskich w Skale
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Skale, zainwestowała w nową pompę MasoSine Certa 250, która znacząco poprawiła jakość jej produktów mleczarskich.
Pompę można precyzyjnie dostosować do potrzeb produkcji, eliminując potrzebę używania dodatkowych zbiorników buforowych. To doskonały przykład wykorzystania nowoczesnej technologii w niewielkim zakładzie produkcyjnym, aby dostarczać produkty o najwyższej jakości na rynek spożywczy.
„Pierwotnie do przetłaczania maślanki używaliśmy jednostopniowej pompy odśrodkowej. Jednak powstające w niej ogromne siły ścinające trwale niszczyły strukturę produktu nadmiernie obniżając jego lepkość. W żaden sposób nie dawało się tego skompensować, przez co uzyskiwaliśmy płyn wprawdzie o smaku maślanki – ale o konsystencji zbliżonej do konsystencji mleka. Walczyliśmy z tym ograniczając wydajność pompowania, ale i tak efekt był odległy od oczekiwań” - wspomina wiceprezes Adamek.
Pomiędzy pompą a linią rozlewającą maślankę do półlitrowych i litrowych butelek wcześniej był zainstalowany dodatkowy zbiornik buforowy, którego zadaniem było wyrównywanie różnic wydajności pompy i linii rozlewniczej. Zbiornik ten przyjmował nadmiar produktu podczas pompowania z szybkością przekraczającą wydajność linii rozlewniczej, a następnie zasilał linię po wyłączeniu pompy.
Ponieważ Spółdzielnia nie chciała obniżać jakości produktu podczas rozlewania, przeprowadzono dwutygodniowe testy pompy sinusoidalnej MasoSine Certa 250 firmy Watson-Marlow Fluid Technology Solutions. Urządzenie to pompuje płyn bardzo równomiernie, praktycznie bez pulsacji i przy ultraniskich naprężeniach ścinających. Dzięki wykorzystaniu falownika wydajność pompy może być precyzyjnie regulowana w bardzo szerokich granicach, dzięki czemu można było dokładnie dostosować wydajność pompy do wymagań linii rozlewniczej.
„Pompy sinusoidalne MasoSine Certa są chętnie stosowane w przedsiębiorstwach przetwórstwa żywności, takich jak mleczarnie (pompowanie serów, jogurtów, maślanek, itp.), browary (pompowanie drożdży, syropów, aromatów, stabilizatorów), zakłady przetwórstwa owoców i warzyw (pompowanie koncentratów owocowo-warzywnych, soków, nektarów), ponieważ dzięki łagodnemu tłoczeniu produktu, praktycznie bez naprężeń ścinających czy pulsacji, pozwalają na dostarczanie na rynek wyrobów o wyższej jakości. Pozwalają też wyeliminować wiele akcesoriów mogących stać się miejscami awarii, źródłami zakażeń lub wycieków, jak tłumiki pulsacji, zbiorniki buforowe czy dodatkowe zawory” – powiedział inżynier sprzedaży w firmie Watson-Marlow Polska, Chrystian Zemła. „Przykład OSM Skała pokazuje, że nawet niewielkie zakłady mogą skutecznie wykorzystywać nowoczesne technologie, jeżeli zależy im na najwyższej jakości produktu”.
Pompa MasoSine Certa 250 firmy Watson-Marlow Fluid Technology Solutions ma płynnie regulowaną wydajność w zakresie do 11520 l/h. Ma też imponujące ciśnienie ssania (-0,85 bar) i wysokie ciśnienie tłoczenia (15 bar). Pompy MasoSine mają też nadzwyczajną sprawność energetyczną – pobierają nawet o 50% mniej energii niż inne typy pomp. Dzięki prostej konstrukcji, wykorzystującej tylko jeden wał napędowy i jeden system uszczelnień, oraz dzięki możliwości czyszczenia w systemie CIP pompa ta ma też bardzo niskie wymagania dotyczące obsługi, co przekłada się na niskie koszty eksploatacji. MasoSine Certa 250 spełnia wymagania EHEDG Typu EL klasy I oraz EHEDG Typu EL klasy aseptycznej I.
Komentarze